De nieuwe geavanceerde Geokijker van het Vlaamse Verkeerscentrum, in recordtempo opgeleverd door SIGGIS

Om geografische informatie optimaal te verspreiden heeft het Vlaams Verkeerscentrum sinds jaren een interne viewer genaamd Geokijker. De originele viewer was het resultaat van graduele ontwikkeling op basis van Adobe Flex/Flash en ArcGIS. Er zijn meerdere integratoren betrokken geweest, waaronder SIGGIS. Het Verkeerscentrum wenste de Geokijker te migreren naar een moderner platform, met onder andere responsive design en een betere integratie van beheerstaken.

Om dit doeltreffend en kosteneffectief te bewerkstelligen heeft het Verkeerscentrum gekozen voor Geocortex Essentials en de ervaring van SIGGIS. Geocortex is een REST-gebaseerde toolkit die bovenop ArcGIS Enterprise functioneert. Het laat toe om geavanceerde HTML5-viewers, formulieren en workflows te configureren. Programmatie is geen vereiste, maar wel mogelijk.

Dankzij Geocortex en de inzet van 25 dagen consultancy is de nieuwe Geokijker op tijd en in-scope opgeleverd. Deze timing is inclusief testen en releasing via het OTAP-principe.

De nieuwe Geokijker is beschikbaar binnen het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken en toont live de status van het Vlaamse snelwegennetwerk en assets, zoals meetlussen, camera’s en segmenten. Allerhande bevragingen en analyses kunnen worden uitgevoerd en er is ook integratie van live videobeelden. Het systeem werkt op basis van gebruikersgroepen, zogenaamde Rollen die bepalen wat gebruikers kunnen zien en doen. Zo kunnen bijvoorbeeld Beheerders zich aanmelden en gegevens toevoegen of aanpassen. Bijkomend zijn handige professionele printtemplates beschikbaar en worden de activiteiten gelogd.

Deze succesvolle inzet van Geocortex bewijst dat geavanceerde web-GIS-toepassingen in recordtempo ontwikkeld kunnen worden, met minimale kosten en zonder functionele beperkingen. Naar de toekomst toe; het beheer van de Geokijker is eenvoudig en het Verkeerscentrum kan zelf instaan voor onderhoud en updates.