VisuRIS

VisuRIS: visualisatie van de River Information Services (RIS) via een vooruitstrevend webportaal voor de binnenvaart.

VisuRIS

RIS staat voor River Information Services of Rivier Informatiediensten. Het is een pakket van uiteenlopende diensten die het verkeers- en vervoersproces op de Vlaamse binnenvaart moet optimaliseren. RIS stroomlijnt de informatie uitwisseling tussen de beheerders en de gebruikers van de waterweg, hierdoor verbetert de veiligheid en wordt de efficiëntie verhoogt.
Het project VisuRIS beoogt de visualisatie van de RIS via uiteenlopende waaier gebruiksvriendelijke GIS-toepassingen zoals: een back-end GIS voor databeheer, multi-screen visualisatie-toepassingen voor controlekamers, een routing-applicatie voor de binnenvaart, een alert-systeem dat waarschuwt bij gevaarlijke situaties, een interactieve portaal-site en mobiele-apps die snel en eenvoudig toegang geven tot vitale informatie.

Om dit complexe en uitdagende project succesvol te realiseren, heeft SIGGIS de krachten gebundeld met ALSIC in de THV Aqua Portalis. Voor een optimale ergonomie en design van de user interface, werd beroep gedaan op de expertise van de Human Interface Group.

Tijdens BeGeo 2017 werd de VisuRIS toepassing bekroond met 2 Geospatial Awards; als beste project in de categorie ‘Overheid’ en als winnaar van de Publieksprijs. De Geospatial Awards zijn een co-organisatie van Flagis en AM/FM GIS Belux, twee verenigingen voor professionele gebruikers van ruimtelijke data en technologie.

“Met de uitrol van VisuRIS is Vlaanderen een pionier in de Europese Unie. Onze technologie staat intussen te boek als best practice voor andere landen. Daar mogen we best trots op zijn! Vlaanderen heeft een heel uitgebreid binnenvaartnetwerk met meer dan 1.000 kilometer bevaarbare rivieren en kanalen. VisuRIS maakt ons netwerk nog meer hedendaags en efficiënt wat aanlokkelijk is voor ondernemers.”
– Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit

“VisuRIS is hét instrument voor de binnenvaart in de 21ste eeuw. De software berekent je vaarroute en houdt daarbij rekening met waterstanden, getijden, bedieningstijden en calamiteiten. Het actuele verkeersbeeld in VisuRIS helpt om het scheepvaartverkeer veel vlotter en veiliger te laten verlopen.”
– ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder De Vlaamse Waterweg nv